Delegația din Drochia – la Festivalul ”Pisanca” din Kolomyia, Ucraina

0
164

În perioada 21-22 aprilie, curent, primarul de Drochia, Nina Cereteu a avut fericita ocazie să fie împreună cu delegația din Moldova, oaspete de onoare la Festivalul ”Писанка”, ediția a XI-a, din or. Kolomyia, Ucraina – oras înfrățit cu orașul Drochia.

Festivalul ”Pisanca” are o istorie  frumoasă, legată de tradiția de încondeiere a ouălor, cu ceară și diverse ornamente naționale ucrainene. Este o tradiție veche, similară cu arta încondeierii ouălor în  Moldova, doar că diferă elementele  ornamentului  tradițional și stilul coloritului național. Fiind organizată o expoziție inedită de obiecte tradiționale și ouă încondeiate, la Festival au participat artiști și  meșteri populari din Polonia, Romania, Slovenia, Moldova,  din orașele Donbas, Pocrovca și Messa. Persoane oficiale și slujitori bisericești au asistat la deschiderea oficială a festivalului, care a fost marcată de evoluarea spectaculoasă a tuturor colectivelor de dansuri pupulare ucrainene, prezente la festival, care  au evoluat într-o compoziție muzicală teatralizată inedită.

”Am cunoscut farmecul și frumusețea tradițiilor naționale ucrainești, a valorilor culturale din Ucraina, precum și oamenii frumoși la chip și la suflet”,  menționează  primarul or Drochia, Nina Cereteu. ” Mulțumim din suflet organizatorilor pentru un festival organizat la cel mai înalt nivel, pentru invitație, căldură și ospitalitatea cu care ne-au primit!  Pînă la noi întîlniri Kolomyia!”

PUBLICITATE