”ÎMPREUNĂ PENTRU IA DIN PELINIA – UN PRELUDIU FRUMOS ÎN SUSȚINEREA PROIECTULUI ELVEȚIAN

0
280

Clipe emoționante au trăit locuitorii satului Pelinia în ziua de 13 aprilie, curent, în preajma sfintelor sărbători de Paștele Blajinilor. Un eveniment inedit și adevărată sărbătoare de suflet s-a petrecut în acesată zi, oganizat de primăria satului Pelinia și casa de cultură din localitate. Șezătoarea cu genericul ”Donează pentru o IE de PelinIA”  a adunat  cele mai talentate  meșterițe ale satului, care au venit să  delecteze sufletul cu frumusețea artei populare și talentul inegalabil în croșetare, țesut, broderie și confecționarea costumului popular.

Cu ospitalitatea unui gospodar neîntrecut și cu o bucurie nespusă, primarul  s.Pelinia, Titus  Serăteanu ne-a mărturisit, că  în localitate va fi creat un Centru de artizanat și brand local cu implicarea băștinașilor, plecați în întreaga lume. Cei 40 de meșteri populari vor putea practica confecționarea cotumelor naționale – meșteșug specific zonei. Organizarea acestei șezători cu susținerea colectivelor de artiști amatori de la  Casa de cultură din sat, este o nobilă intenție de a susține acest  grandios succes în proiectul  economic, implementat de Primărie și Asociația ”Băștinași de Pelinia”.  Suportul a fost oferit de  Guvernului Elveției, care a oferit un grant de 25 mii USD,  în cadrul proiectului ”Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare în Moldova. Primăria va contribui  cu 3000  USD, iar băștinașii  sunt îndemnați să colecteze 2,5 mii USD.

”Trăim emoții de nedescris astăzi  la acest eveniment, care prezintă într-un fel sărbătorirea inaugurării acestui Centru, cu toate că avem încă multe de făcut, pînă vom primi echipamentul necesar, dar am început deja să colectăm de la cetățeni utilaje pentru țesut covoare, pentru urzit și alte atribute, pînă ne vor fi livrate mașinile de cusut și brodat. Aici va fi amenajat un atelier de  confecționare  a costumelor  populare. De asemenea Centrul va permite organizarea șezătorilor, precum cea organizată astăzi și cursuri pentru noile generații, cu scopul de a le transmite arta creării costumului popular și meșteșugăritului, care, scoase din anonimat, vor deveni o carte de vizită a localității, dar și o sursă de venit pentru populația locală” –a menționat cu mîndrie în suflet d-nul Titus Serăteanu.

În susținerea meșterițelor la șezătoare au prezentat un concert de zile mari colectivele de artiști amatori ai Casei de cultură: ansamblul de fluieriști de la filiala Centrului de Creație a copiilor, conducător Valentin Iarovoi, ansamblul folcloric ”Busuiocul”,conducător Nina Rîciu, ansamblul de dansuri populare”Pelinița” și formația de dansuri populare ”Alunelul” conducător artistic Chilari Valentina, ansamblul de dansuri populare ”Flori  de Peliniță”, conducător Chilari Ion, ansamblul de bărbați ”Balada”- colectiv Model, conducător Chilari Petru. Artiștii au evoluat în Casa de cultură, chiar în încăperea predestinată viitorului Centru de artizanat, unde s-a petrecut  șezătoarea, apoi au organizat  la aer liber, pe scena de vară un flashmob, unde au dansat în cercuri și au scandat ”Împreună pentru IA de PelinIA”! Astfel prticipanții  au îndemnat băștinașii din întreaga lume să ofere donații pentru amenajarea Centrului de artizanat și brand local.

Valentina Chilari, conducătorul formațiilor de dansuri populare din Pelinia, o  doamnă îndrăgostită de tradiție, de artă și frumos, a dorit, prin acest  flashmob, organizat la finalul sărbătorii, să lanseze un apel către toți cei plecați departe, să nu uite de baștină, de tradiții și de portul popular. ”Știm că împreună putem face lucruri frumoase acasă,- spune d-na Valentina,- Vă așteptăm în luna august, ca să vedeți cum arată locul, unde va prinde viață brandul  localității  noastre”.

 

PUBLICITATE