Tradiții de paști la Nicoreni

0
382

Există o frumoasă și veche tradiție de Paști la moldoveni- ouăle roșii sau încondeiate ce, cu siguranță nu lipsesc, în mod tradiţional, de pe masa de sărbătoare, căci reprezintă un simbol al Paștelui, simbolul sîngelui lui Isus. Încondeierea ouălor de Paști se poate realiza prin simpla colorare sau prin scriere cu ceară de albine, topită și înnegrită cu cărbune. Și gospodinele din s.Nicoreni  s-au arătat a fi interesate de arta încondeierii ouălor, acceptînd  cu bucurie invitația Marianei  Țentiu,  directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate.

Cu ceva timp în urmă, la inițiativa Cristinei Țurcanu, specialist domeniul Turism, Patrimoniu și Muzee, Secția cultură Drochia, a fost organizat  un atelier de master-clas pentru  încondeierea ouălor, ghidat cu mult har și profesionalism de un expert în domeniu,Onica Daniela Podariu din Botoșani România. Fiecare participant la atelier  a învățat  cele mai subtile  secrete și tehnologii în acesată artă frumoasă, demult uitată și  în final s-a putut bucura de rezultatul muncii sale. Mariana a prins de minune firul acestui meșteșug și a decis să inițieze  și în satul de baștină ateliere de încondeiat ouă cu femeile din sat: Guțu Larisa, Tropoțel Lucia, Popovici Ada,Prisacaru Margareta, Ataman Tatiana și Prisacaru Nina, pentru a reînvia  buna tradiție de Paști. Fiind din fire o doamnă harnică și creativă, Mariana  a sugerat această idée și copiilor, care s-au dovedit a fi destul de receptivi. Primele mostre de ouă încondeiate au fost executate cu cea mai mare plăcere de primii voluntari, la început timizi, dar care au prins curaj și entiziasm, văzîndu-și  produsul final.

”Multe gospodine preferă doar să vopsească ouăle roșii, – ne spune Mariana Țentiu – dar eu am dorit foarte  mult să-mi împărtășesc cunoștințele în arta încondeierii  și să provoc  gospodinele din sat, care-și doresc o masă de Paști specială.

Foarte mult m-a ajutat soțul, cînd a văzut că sunt atît de pasionată de acest meșteșug și mi-a confecționat recipientul pentru ceară și chișnițele pentru ornamentare, așa cum am deprins de la talentata noastră profesoară din Botoșani”.

Vedeam în ochii Marianei satisfacția și bucuria unui vis împlinit, căci nu a fost deloc ușor să convingi o femeie de la țară să iasă din ”zona de confort”, să o  rupi  de la treburile casei  și să o aduci la un masster-clas. Este un lucru migălos, care necesită timp,creativitate și multă răbdare.

”Mă bucur nespus de mult că am avut curajul de a iniția acest proiect minunat,care a fost susținut cu multă însuflețire de colegii  mei  din domeniul culturii și am fost în special impresionată de pasiunea  fetelor în  promovrea artei    de încondeiere a ouălor, – menționează   Cristina Țurcanu, o fire creativă și ambițioasă, care a provocat-o pe Mariana să facă o schimbare, oferindu-I o doză de curaj în munca nobilă de promovare a vechilor tradiții de Paști. –  Deoarece  aproape  toți suntem la prima  experiență, sperăm sa fie cu timpul mai mulți doritori de a învăța și deprinde  tainele  acestei arte frumoase,  fiindcă noi  suntem responsabili de păstrarea valorilor culturale, în care se reflectă  sufletul, aspirațiile și bogăția acestui Neam.  Cu siguranță știu, că masa de Paști la gospodinele din Niicoreni va fi una deosebită, căci pe lîngă bucatele pregătite  vor oferi o notă  selectă de sărbătorile pascale și ouăle încondeiate cu mult suflet și dragoste de tot ce e frumos. Fie ca Muzeul din Nicoreni să fie nu doar un loc, unde vin vizitatori, ci un loc unde se păstrează şi se duc mai departe tradiţiile unui Neam. Fie ca lumina Sfintelor Sărbători să coboare în casa fiecărui creștin  și să  aducă, odată cu reînvierea naturii, o rază de speranță și bucurie cu Hristos a Înviat! Un Paște fericit tuturor!”

PUBLICITATE