La Soroca a fost restabilit monumentul funerar al generalului Stan Poetaș

0
736

La data de 13 martie, la Soroca a fost dezvelit monumentul funerar al Generalului Stan Poetaş, din curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca. La eveniment au fost prezenți Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, autorități, preoți, reprezentanți ai Armatei Naționale și soroceni. Piatra funerară este înconjurată de 10 obuze antitanc, oferite de Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi de două drapele, unul cu stema judeţului Soroca şi de cel al Republicii Moldova.  Stan Poetaș a fost un general de armată român în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru multe victorii ale României din timpul războiului.

  • A căzut în luptă apărând demnitatea statului român. Am mai avut un monument a Generalului Stan Poetaș, însă din păcate nu a rezistat peste vremuri. S-au păstrat doar fragmente din monumentul funerar. Astăzi cu ajutorul prietenilor noștri reinstalăm aici acest monument care a stat la căpătîiul Generalului Stan Poetaș, a precizat Ghenadie Muntean, președintele r.Soroca.
  • Asistăm la un moment important când repunem pe locul său, oarecum firesc, pe un distins general al armatei care a făurit , prin jertfă și sacrificii istorie, a declarat în discursul său, ambasadorul Daniel Ioniță.
  • După Bătălia de la Mărășești Brigada 15 Infanterie, a fost trimisă în Basarabia pentru ai apăra pe basarabeni. Generalul Stan Poetaș fiind la datorie în timpul unei invazii de peste Nistru la Otaci, Călărășeuca, a fost ucis de bandele bolșevice și a fost înmormîntat la Soroca, a menționat Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

E de menționat  faptul că, monumetul lui Stan Poetaș a fost inaugurat la Soroca în anul 1919, iar ulterior la mijlocul anilor ’70 a fost supus vandalizării.  Restaurarea monumentului a fost posibilă datorită avocatului Iulian Rusanovschi și  Asociației obşteşti „Cultul Eroilor”.

  • În discuțiile purtate cu directorul Muzeului de Istorie Nicolae Bulat, dumnealui mi-a mărturisit că în cimitirul  orașului, de lângă biserica ”Sfântul Teodor Stratilat”, se păstrează fragmente din această statuie. Eu am fost foarte entuziasmat, am mers imediat acolo și am avut revelația că este monunmentul funerar, nu statuia generalului. Văzând ce importanță culturală are această piatră, și în ce hal se află, mi-am propus să o restabilesc și să-i găsesc un loc potrivit, a precizat Iulian Rusanovschi.

Istoricul Constantin Kirițescu a scris astfel despre moartea generalului Stan Poetaș: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonț mișel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar, Neajlov și la Mărășești, înfruntase de atâtea ori moartea în față, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru”.

PUBLICITATE