Cu 100 de ani în urmă, pe 13 martie, Zemstva din Soroca a votat pentru unirea Basarabiei cu România

0
479

La 13 martie, s-au împlinit 100 de ani de când  consilierii Zemstvei Soroca au votat în 1918 unirea cu România.  Cu această ocazie la Soroca a fost organizat un miting dedicat acestei zilei istorice. Evenimentul a început cu o depunere de flori la busturile scriitorilor din parcul Mihai Eminescu. Semnificația istorică a evenimentului a fost reflectată prin mai multe discursuri, poezii și cântece. Iar sorocenii care au participat la miting au accentuat importanța zilei, menționând totodată că așteaptă ziua  cînd se va înfăptui Unirea.

Prezenți la eveniment a fost și un grup de preoți din România, care de fiecare dată când vin la Soroca spun că vin acasă. Cei prezenți au mers și la clădirea Zemstvei,  în care s-a semnat moțiunea pentru Unire a Basarabiei cu România,  unde au făcut și o fotografie comună.

Soroca este centrul românismului, deoarece Zemstva soroceană a votat Unirea, ca la 27 martie să se voteze unirea cu patria mamă. Mă bucur că oamenii au venit să consfințească această zi, a comunicat profesoara, Ana Bejan. La sfârșitul evenimentului toți s-au prins într-o horă a Unirii.

După ce la 13 martie, la Soroca este semnată și adoptată moțiunea de Unire,  la 27 martie 1918, Sfatul Ţării din Chişinău a adoptat proclamaţia de Unire, ca la sfârșitul aceluiași an, la 1 decembrie la Alba Iulia, să fie săvârşită Marea Unire.

PUBLICITATE