Secretul vieții de 100 de ani, a Domnicăi Craveț

0
339

Domnica Craveț din satul Vasilcău este una din cele mai longevive persoane din raionul Soroca. S-a născut la data de 7 februarie 1918, în satul Trifăuți. A crescut 7 copii, iar astăzi se bucură de 12 nepoți și 20 de strănepoți. Bolnavă, nu prea a fost mătușa Domnica, spune că nu a avut timp, căci toată vremea a muncit, de la 13 ani ara pământul cu caii pe deal.

-De la patru ani am rămas fără părinți, alături de ceilalți 3 frați. Nu am avut cui să zic mamă în această viață. Școală nu am mai reușit să fac, ocupația noastră erau vitele și oile. M-am măritat, bărbatul nu avea nici el părinți și încet, prin foame, prin nevoi, împreună le-am făcut pe toate, nunți, cumătrii. Nu am fost bogați, dar am trăit bine, spune bătrîna.

Ea, este un exemplu de viață pentru toți ai familiei. Iar principalele lucruri care le-a transmis copiilor au fost munca, cumsecădenia și credința în Dumnezeu. Deși nu a făcut școală, Biblia îi stă alături și cunoaște rugăciunile mai bine ca orice. Astfel, nu încetează să mulțumească Domnului pentru copii cuminți și grijulii. De un singur lucru mai tânjește bătrâna, că viața nu mai este așa ca înainte. – Mai bine era înainte, oamenii erau mai buni, acuma lumea e mai fudulă. Așa a venit vremea, dar vremea o facem noi. De-o fi numai bine- vom nebuni, de-o fi doar rău- vom muri, așa că, cu bine și cu greu mergem înainte, vorbește femeia.

Din voința de viață, Domnica Craveț, chiar dacă a împlinit 100 de ani, este încă o persoană activă, veselă și glumeață. Dincolo de sfaturile înțelepte, bunica are acelaşi zâmbet cald, care te cucereşte când o vezi. Dragostea ce a dăruit-o i se întoarce din plin, este o mamă, bunică şi străbunică fericită. Strânşi lângă ea, cei dragi o privesc cu admiraţie. – Am avut ce învăța de la mama, educația, munca și cartea, întotdeauna au stat în capul mesei, spune Claudia Lozan, fiica bătrînei. –Bunica a fost cea care mi-a crescut copilul, atunci când am fost nevoiți să plecăm la muncă peste hotare, a fost nădejdea și sprijinul nostru, adaugă nepoata, Nina Lozan.

Întrebată care ar fi secretul longevității și bucuriei din ochii ei, mătușa Domnica a răspuns: -Să credeți în Dumnezeu, El a fost, este și va fi, acesta e secretul! De ceva vreme bătrânica cu ochii blînzi este unicul motiv, pentru care cei dragi plecați departe de casă, mai revin aici de sărbători. De această dată, s-au strâns cu toții la o mare sărbătoare. Toate rudele s-au adunat să o aniverseze pe cea care a împlinit, cu zâmbetul pe față, 100 de ani de viaţă.

PUBLICITATE