Șezătoare ca pe vremuri la Șolcani

0
995

Meșteșugurile şi obiceiurile sunt valorificate și păstrate cu sfințenie la Șolcani. Iar, șezătoarea, o tradiţie veche de sute de ani, încă se mai practică de oamenii din localitate. Astfel, șolcănenii au grijă ca obiceiul să nu fie uitat de tineri. Îmbrăcaţi în costume populare, aceştiau au împărtăşit poveşti, au cântat, au spus ghicitori şi, cel mai important, au urmat vechile îndeletniciri ale țesutului, împletitului, brodatului,  cusutului, dar  şi alte activităţi de  lucru manual  din perioada când  părinţii şi bunicii noştri  erau la vârsta tinereţii.

La Șolcani șezătorile se fac de obicei începînd de toamna tîrziu, o dată cu încheierea lucrărilor agricole şi pînă la reînceperea acestora în primăvară. Tradiția a fost preluată de la bunei și străbunei de către ansamblul “Busuioc” din localitate, care transmite și tinerei generații frumosul obicei. Încă pe timpuri în localitate oamenii se adunau la casa unui gospodar, unde efectuau diferite lucrări, fie țeseau la covoare sau împleteau haine de iarnă, sau îi ajutau pe cei ai casei la diferite munci.

La șezătoare cei prezenți de la mic la mare au promovat portul popular şi cântecele vechi. Iar la sfârșit toți s-au adunat la un păhar de vin în jurul unei mese cu bucate  tradiționale și au gustat din plăcintele scoase din cuptor, sarmale, babă și alte bucate  pregătite de gospodinele satului. Cei mai vârstnici spun că astfel de evenimente le reamintesc tradiţiile de altă dată.

Mai multe detalii citiți în următorul număr al Ziarului Nostru.

 

PUBLICITATE