Valeriu Nichiforciuc: „Ne mândrim cu sănătatea oamenilor”

0
1234

La spitalul raional din Floreşti s-a desfăşurat o acţiune de rezonanţă. Colectivul a sărbătorit hramul instituţiei şi 144 de ani de la inaugurarea ei, dar şi a marcat printr-o conferinţă ştiinţifico-practică Anul Nicolae Testimiţanu – savant cu renume mondial în domeniul medicinii şi promotor al limbii române.

Serviciul divin în fața bustului fostului medic-șef Vladimir Polivenco
Valeriu Nichiforciuc cu un grup de lucrători medicali
Moderatoarea evenimentului Adela Legumă
Petru Conovali de 10 ani e la pensie, dar continuă să activeze ca medic otorenolarintolog. Stagiul de lucru în medicină e de 54 de ani
Ion Manole citește propriile versuri despre colegi

Două sărbători odată

Activităţile au demarat sâmbăta trecută cu un serviciu divin oficiat în faţa blocului spitalicesc central în preajma bustului lui Vladimir Povilenco, care la începuturi, timp de 22 de ani, a fost medic-şef al spitalului din Floreşti. Aici Valeriu Nichiforciuc, actualul director a menţionat în faţa celor prezenţi că aniversarea a 144-a a spitalului a coincis cu sărbătorirea hramului instituţiei şi activităţile desfăşurate în cadrul programului de acţiuni dedicate ilustrului savant, fost rector al Institutului de medicină din Chişinău Nicolae Testimiţanu.

Directorul instituției Valeriu Nichiforciuc

Apoi reprezentanţii secţiilor spitaliceşti, veteranii instituţiei, ce au activat aici până, dar şi după împlinirea vârstei de pensionare, oaspeţi din alte structuri de profil au mers în sala de mese a blocului alimentar construit şi utilat în stil modern în acest an. Aici erau afişate materiale, ce reflectau activitatea lui Nicolae Testimiţanu, iar vicedirectorul spitalului Ludmila Capcelea a prezentat un discurs amplu şi argumentat despre importanţa inovaţiilor şi acţiunilor întreprinse de către profesorul de elită şi omul de stat care şi-a cunoscut viaţa problemelor fundamentale ale societăţii – sănătatea fizică şi spirituală a neamului.

Referatul Ludmila Capcelea a fost intersectat de versuri şi cântece dedicate profesiei de medic, s-a demonstrat şi un film documentar despre Nicolae Testimiţanu. Iar Ion Manole, medicul-farmacolog al spitalului a compus cu această ocazie un poem.

Directorul Valeriu Nichiforciuc în alocuţiunea sa a accentuat că unul din marele merite ale lui Nicolae Testimiţanu, ca rector al Institutului de medicină, a fost „deschiderea uşilor” pentru absolvenţii şcolilor din mediul rural. El a insistat şi a reuşit ca la institut să fie admişi abiturienţii conform principiului proporţionalităţii numărului de locuitori de la oraşe şi sate. Această cotă de 70-75 procente pentru „săteni” se respectă şi până în prezent. De aceea şi în spitalul nostru activează specialişti de valoare proveniţi din familii de agricultori, muncitori şi intelectuali din mediul rural. Testimiţanu a făcut „revoluţie” în cadre, a creat şi perfecţionat sistemul de ocrotire a sănătăţii în republică, – a accentuat directorul.

Însăşi Valeriu Nichiforciuc a venit la spitalul din Floreşti cu 39 de ani în urmă. – Îi admiram pe medicii de atunci, iar astăzi alţii  se străduie să preia experienţa noastră. Ne străduim să lăsăm „dublori” mai tineri cu 10-15 ani, care să fie devotaţi profesiei de medic. Exemplu pentru toţi rămâne Nicolae Testimiţanu. Vă îndemn să trăim o viaţă frumoasă, să nu ne fie ruşine că am păşit pe acest pământ, – a zis domnul Nichiforciuc.

De la partea oficială s-a trecut la discuţii sincere şi captivante între generaţii. Veteranii îşi depănau amintirile, iar actualii specialişti, ce stau la paza sănătăţii oamenilor, şi-au expus opiniile cum să-şi exercite funcţiile mai bine, mai profesionist.

Cuvinte de înaltă apreciere şi susţinere au rostit directorul centrului medicilor de familie din Floreşti Svetlana Rusu, directorul centrului medicilor de familie din Mărculeşti Rodica Olaru, preşedintele comitetului sindical al spitalului Elena Ivanes, medicul-şef al centrului de sănătate publică din Floreşti Gheorghe Timuş.

Cu emoţii şi-au amintit despre diferite cazuri importante, dar şi cu sfaturi utile au vorbit Vera Covali, Ion Popovici, Petru Conovali, Constantin Grădinaru, care a spus: „De patru ori m-au chemat la minister să trec chirurg la Chişinău. Dar nu am acceptat şi au lucrat 47 de ani în raionul meu”.

Fiecare din veterani e legenda pentru noi, a spus Svetlana Rusu, iar Elena Ivanes, adresându-se către veterani a zis: „Ne-aţi lăudat, ne-aţi certat şi ne-aţi făcut să fim oameni stimaţi”.

Cum şi se petrece la hram, cu toţii au servit din bucatele pregătite la cantina spitalului, au ascultat melodii alese şi chiar au dansat. Directorul spitalului Valeriu Nichiforciuc le-a oferit veteranilor buchete de crizanteme albe şi câte un plic cu bani.

Responsabilă de organizarea evenimentului a fost sora medicală superioară a instituţiei Adela Legumă.

Astfel de acţiuni la spitalul din Floreşti a devenit tradiţie, ce consolidează relaţiile între generaţii şi stimulează activitatea colectivului.

Liubovi Țîmbaliuc a fost medic pediatru din 1969 până și după pensionare
Constantin Grădinari, chirurg de specialitate, a lucrat în raionul Florești 47 de ani
Constantin Olaru – șeful secției terapie intensivă
Patru asistente medicale: Lidia Solcan, Vera Tocarciuc, Olga Dutcovici și Maria Babițcaia
Rodica Olaru și Ludmila Capcelea
Directorul adjunct Ludmila Capcelea cu colegii de lucru
PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.