Un dar pentru copii din Rublenița. VIDEO

0
422

Visul copiilor și a părinților din satul Rublenița a devenit realitate. După ani de așteptări, acum ei au un teren de joacă. Această realizare a fost posibilă datorită implicării a unui grup format din patru femei din localitate, care și-au dorit ca și în satul lor să existe un loc special amenajat pentru cei mici. Maria Stepanyants, lider de proiect, alături de membrele grupui de inițiativă Viorica Muntean, Cristina Ursachi şi Stela Boţoroga, au inițiat acest proiect în cadrul Programului Național de Mentorat pentru femei active “INSPIR-O”, acum un an, iar recent au reușit să aducă la viață acest “dar pentru copii din Rublenița”.

Deși s-a lucrat mult la implimentarea proiectului, acesta  nu ar fi fost posibil de realizat fără implicarea comunității, care a venit cu o contribuție deosebită în dezvoltarea ideii. Locul unde este construit terenul de joacă, până nu demult era plin de buruieni și tufișuri, însă într-un timp foarte scurt, datorită dorinței și eforturilor localnicilor, acum acest loc bucură ochii oricărui trecător. Nerăbdători, zeci de copii din localitate au venit să testeze leagănul, toboganul, balansoarul și alte echipamente instalate în parc, iar pentru confortul adulților au fost montate bănci.

Noile elemente de distracție i-a făcut nespus de fericiţi pe copii, dar şi pe părinţi. Aceştia sunt bucuroși că micuții lor vor avea un loc mai sigur pentru joacă. Părinții le-au mulțumit inițiatorilor pentru deschiderea unui astfel de teren, menționînd că acesta va deveni un loc bun de petrecere a timpului liber pentru copii, părinți și bunei. Terenul de joacă pentru copii este amplasat în centrul satului, în preajma primăriei, a școlii și a gădiniței, astfel acesta va deveni un loc de atracție pentru toți cei care vor trece pe alături.

Suma totală a proiectului este de peste 100 de mii de lei, valoarea echipamentului procurat constituie peste 42 mii lei. Aici au mai fost efectuate lucrări de amenajare, acoperire a terenului cu nisip, instalare a gardului și porții, amenajarea unei nisipiere etc, iar atât în acoperirea cheltuielilor, cât și efectuarea lucrărilor, comunitatea s-a implicat activ atât cu donații financiare cât și materiale.

Astfel, prin implicarea tuturor și a fiecăruia, oamenii din satul Rublenița au demonstrat că doar împreună se pot face lucruri frumoase, în total în diverse activități din cadrul proiectului s-au implicat peste 600 de persoane. Parcul a fost amenajat în baza ” Programului Național de Mentorat pentru femei active ”INSPIR-O!”, în colaborare cu fundaţia Est-Europeană, Guvernul Suediei, UN Women și alte organizații neguvernamentale.

În satul Rublenița locuiesc peste 3000 de persoane, inclusiv câteva sute de copii.

 

 

   

 

PUBLICITATE