„LIMAGRAIN” vine la fermieri, „VIROCAGRO” demonstrează priorităţile

0
485

„Limagrain” este o companie creată de fermieri şi pentru fermieri. E un grup internaţional specializat în producerea de seminţe a culturilor de câmp. Ca volum e a patra companie din lume, e lider european la producerea seminţelor de porumb. Cifra anuală de afaceri depăşeşte 2,5 miliarde de euro şi are un efectiv de peste 10 mii de angajaţi, inclusiv 1800 sunt ocupaţi în domeniul ştiinţific. „Limagrain” activează în 55 de ţări.

De mai mulţi ani cooperativa de producere „CVA Viroc-agro” rezervează teren pentru crearea loturilor ce demonstrează priorităţile seminţelor hibrizilor de floarea-soarelui şi porumb, creaţi, produşi şi comercializaţi de compania „Limagrain”.

Recent aici s-a desfăşurat o ordinară întrunire a fermierilor din raioanele Soroca, Drochia, Floreşti şi Donduşeni, unde producătorii agricoli s-au familiarizat cu noile realizări ale savanţilor şi au apreciat calităţile hibrizilor mai productivi şi rezistenţi la diferite calamităţi naturale.

– Acest lot demonstrativ cuprinde 15 hectare din preajma satului Şolcani, – a comunicat directorul CP „CVA Virocagro” şi distribuitorul seminţelor companiei în zona de nord a  ţării Constantin Andriuţa. – În acest an aici sunt expuse spre aprecierea fermierilor 12 hibrizi de floarea soarelui şi 10 de porumb.

Constantin Andriuţa promovează şi distribuie  seminţe cu marca „LG” pentru 150 de gospodării din patru raioane. Iar suprafaţa, unde e utilizat acest material semincer constituie circa 6000 de hectare.

Directorul general al companiei „Limagrain-Moldova” Vitalie Gorincioi, a declarat, că Constantin Andriuţa e un specialist de valoare, care a cucerit credibilitate la fermieri, pentru ce este înalt apreciat.În diferite regiuni ale Moldovei sunt organizate 10 câmpuri demonstrative ale companiei, iar cel de la „Virocagro” e unul specific pentru zona de nord. Aici au fost arătaţi hibrizii ce sunt în portofoliul „Limagrain”, dar şi cei noi, ce-s puşi la testare. Specialiştii companiei au avut posibilitatea să ia cunoştinţă de aprecierile dar şi de obiecţiile fermierilor, în special referitor la rezistenţa culturilor la temperaturi înalte şi lipsa de umiditate. Vara aceasta a fost una dezastruoasă pentru porumb. Timp de 2 săptămâni termometrele indicau până la 40 de grade căldură, iar la sol temperatura ajungea şi la 60 de grade. Totuşi s-a văzut, că hibrizii „Limagrain” au rezistat acestei secete.Mult a fost apreciat noul hibrid de porumb „Channon” FAO 440”. E foarte bun pentru nutreţ. Productivitatea lui e de 12 tone grăunţe la hectar. La moment de maturitate stiuleții îşi desfac pănuşile pentru a se usca mai bine grăunţele, iar dacă plouă apoi se lasă cu „capul” în jos pentru ca apa să se scurgă mai liber.

Participanţii la întrunire s-au convins în superioritatea şi altor hibrizi prezentaţi. Pe stiuleţii lor în 14-16 rânduri sunt câte cel puţin 18 boabe. Dacă sî luăm în calcul, că la fiecare hectar avem circa 65 mii de stiuleţi cu câte 280 de grăunţe fiecare, apoi roada constituie 10-12 tone la hectar.La floarea-soarelui a prezentat interes hibridul performant LG 54.92 HO CL. Uleiul produs din seminţele acestui hibrid e aproape identic cu cel de măsline. Desigur, că e şi solicitat pe piaţă la un preţ mai ridicat.Hibrizii de floarea-soarelui sunt  rezistenţi şi la temperaturi scăzute. Vitalie Gorincioi a exemplificat acest lucru. În primăvara acestui an, când a nins, în unele gospodării din ţară plantele de floarea-soarelui aveau 2-4 frunze, dar nu au îngheţat.Directorul marketing, doctorul habilitat în agricultură Dumitru Brînzilă a caracterizat particularităţile hibrizilor „LG”, a răspuns la multiplele întrebări ale fermierilor. Tot el a menţionat, că lotul demonstrativ de la „Virocagro” e bine organizat, structurizat.

– Aici am aplicat prelucrarea pământului conform tehnologiei „Noutil”, dar, cum vedeţi plantele au răsărit şi dezvoltat uniform, au crescut la acelaşi nivel, – a explicat Constantin Andriuţa.

Întrunirea de la „Virocagro” a fost una benefică pentru specialiştii în domeniu şi fermierii din regiune. Ei şi-au expus şi propriile opinii.

Mihail Ceban, agronom, „AMG Kernel”, Soroca:

– Eu o să operez cu cifre. Din 1424 de hectare ocupaţi cu floarea-soarelui, pe 900 de hectare am aplicat seminţe „LG”. Din 860 de hectare de porumb, 500 – „LG”. Prognozăm să obţinem cel puţin câte 8 tone de boabe de porumb şi 3 tone la hectar de seminţe de floarea-soarelui. Aceasta  destul de convingător vorbeşte despre calitatea seminţelor „Limagrain”.

Iurie Dascăl, director SRL „Tehagrodas”, satul Drochia:

– Cu „Limagrain” am stabilit relaţii de colaborare prin Constantin Andriuţa şi nu regretăm. Seminţele sunt bune, înalt productive, rezistente la boli şi secetă. Obţinem roade ce generează profit.

Ion Berladean, director SRL „Prim-cart-agro”, satul Cotova, Drochia:

– E colaborare deja trecută prin ani. De un deceniu întreţinem relaţii comerciale cu Constantin Andriuţa şi vreau să spun că e un partener de nădejde, fidel fermierilor şi companiei ce o reprezintă. Am văzut şi am aflat la această întrunire multe lucruri utile.

Pe parcursul discuţiilor s-au precizat mai multe subtilităţi tehnologice şi caracteristici ale potenţialului genetic al hibrizilor. Vitalie Gorincioi a apreciat activitatea lui Constantin Andriuţa, iar fermierii au declarat, că îl au pe el ca un partener sincer şi receptiv.

Boris TODIREL

PUBLICITATE